Meet en monitor temperatuur efficiënt en volautomatisch

15 oktober 2024 • Captos en Bitos
Afbeelding bij artikel met titel Meet en monitor temperatuur efficiënt en volautomatisch

Het meten en monitoren van temperatuur is essentieel in een laboratorium of productieomgeving. Het bewaken van de temperatuur in koelkasten, vriezers, incubatoren of broedkasten is dan ook een topprioriteit. Bij een te hoge of te lage temperatuur – zelfs bij een minimale afwijking - kunnen testresultaten beïnvloed worden, levensmiddelen of medicijnen efficiëntie verliezen, bederven of onbruikbaar worden. Afwijkingen zorgen voor veiligheidsrisico’s en hebben mogelijk verstrekkende financiële gevolgen.

Door Captos te integreren in jouw productie- of labomgeving ga je de temperatuur in ruimtes automatisch én continu monitoren en meteen ook alle data correct opslaan, zodat rapporteren zeer eenvoudig is en je voldoet aan alle mogelijke regelgeving en de hoogste standaarden. Captos maakt heel wat manuele handelingen overbodig, heeft een groot gebruikscomfort en voorkomt problemen en extra kosten.

Alles in één oogopslag

Captos maakt gebruik van sensoren om de temperatuur in een ruimte op ieder moment te meten. Daarnaast is het mogelijk om het temperatuurverloop in één oogopslag te raadplegen en worden afwijkingen volautomatisch gemeld.

Maakt gebruik van bestaande infrastructuur

Waar mogelijk maken de sensoren en sondes van Captos gebruik van de bestaande netwerkbekabeling. Werk je graag draadloos? Geen probleem, want Captos kan verbinding maken met universele wifi systemen. Dezelfde technologie gebruiken we ook bij het transport van stalen en goederen, zodat je Captos ook onderweg in mobiele installaties kan gebruiken. We sturen de meetresultaten dan door via 4G of bufferen de data tot je opnieuw verbinding maakt met een wifinetwerk.

Automatische alarmafhandeling

Stellen de sensoren een afwijking vast, dan treedt het alarmprotocol automatisch in werking. Afhankelijk van de wensen van de klant kan de manier van alarm slaan verschillen:

  • Een akoestisch signaal
  • Een visueel signaal
  • Een mail naar één of verschillende personen
  • Een SMS naar één of verschillende personen

Daarnaast is het mogelijk om de meldingen van Captos door te sturen naar andere systemen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de alarmcentrale van het ziekenhuis of van de bewakingsfirma ook meldingen ontvangt bij onregelmatigheden. Ook kan je Captos koppelen aan sensoren van andere systemen, zodat die verschillende data eveneens raadpleegbaar zijn in de dashboards van Captos.

Configuratie op maat

Een ander groot voordeel van Captos is de schaalbaarheid. Ons sensornetwerk kan geïnstalleerd worden in één specifiek toestel (koelkast, diepvriezer, broedstoof, …), op één afdeling, in het hele bedrijf of multisite over verschillende locaties. Deze locaties hoeven zelfs niet in hetzelfde land te liggen. Per sensor kan je aangeven wanneer deze wel of niet moet monitoren, hoe de alarmafhandeling verloopt en welke protocollen bij een alarm in werking treden. Ook kan je zelf bepalen welke medewerkers kunnen inloggen in Captos. Deze kunnen dan gelijktijdig actief zijn in het programma. Afhankelijk van hun rechten kunnen ze dan alle info bekijken of enkel deze gerelateerd aan een specifiek toestel, afdeling of site. En via de gebruiksvriendelijke software is het kinderspel om het netwerk wanneer nodig uit te breiden en instellingen snel aan te passen.

Plattegronden stellen de positionering en de status van sensoren overzichtelijk voor en dashboards tonen op ieder moment de actuele situatie van de metingen binnen een afgesloten ruimte. Je staat dus nooit nog voor verrassingen!

Eventlogs

Rapporteringen verlopen in Captos volautomatisch en via de rapporteringsmodule stel je in welke overzichtsrapporten (met welke intervallen) gegenereerd moeten worden. Hierdoor kan je makkelijk historische overzichten en gedetailleerde rapporten oproepen én zijn alle gebeurtenissen en aanpassingen traceerbaar via logfiles. Captos voldoet dan ook aan de strengste normen en is inzetbaar in de strengste kwaliteitsomgevingen.

Wil je graag te weten komen hoe je Captos het best inzet voor het meten en monitoren van temperatuur? Of ben je benieuwd voor het meten van welke fysische grootheden je ons multisite sensornetwerk nog kan inzetten?

Neem dan contact op met Gunter